Het ritselende verleden

Ik hou van wandelen door Gent. Vooral als het donker is, als het mist of regent, als er weinig mensen op straat lopen. Wandelen door Gent is een beetje wandelen door de geschiedenis. Achter elke gevel zit wel een verhaal. De vroegere inwoners van de stad zijn vergeten maar soms, als ik hun namen ontdek in een oude inventaris of bij een oude foto, lijk ik ze nog te kunnen horen. Hun verre stemmen. De echo van hun stappen. Dan vraag ik me af wat hun verhaal geweest moet zijn. Of het mooi was of triest of grappig of dat allemaal ineens. Het liefste wat ik doe is dat soort verhalen neerschrijven voor jongvolwassenen. Ik probeer met mijn verbeelding de geschiedenis tot leven te wekken.

De oude pomp, gedecoreerd met een adelaar, op de Gentse Zandberg was een van de zaken die me inspireerde om IJzerkop te schrijven over Gent in de Napeleontische tijd.

Een foto van de pomp op de Zandberg die geplaatst werd in 1810, in volle Franse overheersing. (foto van Gent Geprent)

De Franse adelaar bovenop de pomp. Na de val van Napoleon moesten alle zaken die aan het keizerrijk herinnerden worden weggehaald. Maar de adelaar werd vergeten. (foto van Gent Geprent)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: