Over

Jean-Claude van Rijckeghem

Hallo! Ik schrijf jeugdboeken, speelfilms, TV-series en stripboeken. Ik werk, woon en wandel in Gent.

Op deze site staan mijn historische romans voor jongvolwassenen centraal. De meest recente zijn IJZERKOP en ONHEILSDOCHTER. Voor mijn eerdere romansJONKVROUW en GALGENMEIDwerkte ik met Pat van Beirs. Mijn werk is af en toe bekroond en in meer dan tien talen uitgegeven. 

Ik groeide op in de Gentse voorstad Ledeberg, haalde een master in het vertalen (Frans/Engels) en schreef in mijn studentenjaren filmrecensies voor diverse tijdschriften. In 1994 richtte ik het productiehuis A Private View op. Ik ben (co-) scenarist (en producent) van speelfilms in Vlaanderen en Nederland, waaronder MIJN VADER IS EEN SAUCISSE (2021), THE BEST OF DORIEN B. (2019), ZAGROS (2017) dat het filmfestival van Gent won en de Ensor voor beste film en scenario, VINCENT (2016) dat genomineerd werd voor beste Europese komedie bij de EFA, ADEM (2010) dat de hoofdprijs kaapte op het festival van Montréal, AANRIJDING IN MOSCOU (2008) dat prijzen won op de Semaine de la Critique in Cannes en KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK (2006) dat in Nederland een Gouden Kalf kreeg voor beste film.

Voor televisie schreef ik twee dramareeksen met Pierre De Clercq: AMIGO’S (2015) en EEN GOED JAAR (2020). 

Ik schrijf ook, voor tekenaar Thomas Du Caju, scenario’s voor stripboeken: DE MUIZEN VAN LENINGRADLITTLE ENGLAND en BETTY & DODGE. Onze nieuwe reeks heet SABOTEUSES.

In juni 2022 werd ik door “Iedereen Leest” geïnterviewd over de vijf boeken mijn leven en werk hebben beïnvloed of gestuurd. Dit zijn mijn vijf boeken.

Als je wil reageren op mijn werk, dan kan dat per email.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑