GALGENMEID

Antwerpen 1582. De veertienjarige beurzensnijder Gitte Niemandsdochter wordt in de boeien geslagen door de stadswacht en ter dood veroordeeld. Ze ontsnapt ternauwernood aan de galg door de onderbaljuw ervan te overtuigen dat haar vader een Spaanse hertog is die bovendien adviseur is van koning Filips de Tweede. De Nederlanden zijn in oorlog met Spanje en in ruil voor haar leven moet Gitte spioneren voor de Nederlandse prins van Oranje. Ze reist naar Sevilla en zal al haar list en handigheid moeten aanwenden om de strategische zeekaarten van de hertog te stelen. Maar hoe langer Gitte in Sevilla is, hoe meer ze van de stad en de hertog gaat houden. Wanneer ze de elegante don Domingo ontmoet, slaat haar hart helemaal op hol. Ze probeert met alle middelen onder haar opdracht uit te komen… 


GALGENMEID is een historische roman uit 2010. Pat van Beirs deed de research en ik schreef het verhaal. Het boek won de Boekenleeuw, de prijs van de Kinder- en Jeugdjury (14+) en de Kleine Cervantes. In 2015 kreeg de Duitse vertaling ‘Galgenmädchen‘ kreeg de Jugendprijs in Wenen, Oostenrijk. De roman is nog steeds in druk, bij Standaard Uitgeverij. De roman werd ook gepubliceerd in het Frans (als ‘Margot d’Anvers’) en Afrikaans (als ‘Galgmeisie’).

GALGENMEID werd geadapteerd voor het toneel door Theater Froefroe. Het gezelschap maakt er een mooi spektakel van. Ze noemden het stuk ‘Gitte‘.

Tekenares en animatrice Phebe Vanmol, laureate van de Ultimas Challenge 2022, maakte een mooie, Engelstalige youtube video over de roman en het hoofdpersonage.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑