IJZERKOP

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man…

“IJzerkop is een wervelend geschreven historische roman die met veel durf en een filmische schrijfstijl lezers uit de eenentwintigste eeuw helemaal warm kan maken voor de Napoleontische tijd.” schreef De Standaard.

Het boek, verschenen in 2019, won de Thea Beckmanprijs, de jonge Thea Beckmanprijs, de Kleine Cervantes en een Vlag en Wimpel van de Zoen-jury.

Het haalde de shortlist van de Boekenleeuw en de Woutertje Pieterse-prijs. Het stond ook op de longlist van de Nederlandse Jonge Jury en van de vijfjaarlijkse Lavki-prijs.

IJzerkop haalde ook de IBBY (International Board on Books for Young People) Honour List 2022. Dat is een tweejaarlijkse selectie van recent gepubliceerde boeken uit de hele wereld ‘van zeer hoge kwaliteit’, ter ere van schrijvers, illustratoren en vertalers. Een hele eer!

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑