Thea Beckmanprijs in Archeon

Ik was heel verrast en vereerd om in het prachtige openluchtmuseum Archeon in Alphen a/d Rijn de jonge Beckmanprijs en de Archeon Thea Beckmanprijs te mogen ontvangen voor IJzerkop. Het was ook bijzonder om zoveel enthousiaste lezers van het boek te kunnen ontmoeten.

De shortlist van de Thea Beckmanprijs 2021.

De jonge jury van 12 was erg enthousiast over het boek. Het boek ‘was best dik maar eigenlijk nog te dun’. Ze wilden weten hoe het verder met Stans en Pier gelopen was. Ik laat het graag aan hun verbeelding. Het zijn niet langer mijn personages maar ook die van de lezer. Een video van de uitreiking, een overzicht van de andere genomineerde romans en een video over IJzerkop van Lidewij Fanoy zijn te zien op:

https://www.archeon.nl/archeon-thea-beckmanprijs-2021.html

De naam Thea Beckman ken ik al mijn hele leven. In de ijzeren bibliotheek-kast van mijn leraar Nederlands, die maar een keer per week werd geopend om daarna weer op slot te gaan, stonden veel van haar boeken. ‘Geef me de ruimte’ is een van de eerste romans die ik las en het boek maakte een grote indruk op me. De titel leek wel een schreeuw: ‘Geef me de ruimte!’ Later gaf ik het boek aan mijn kinderen die het verslonden. Ik vond het als tiener heel apart om zo ondergedompeld te worden in een andere tijd. De wereld was anders, rook anders, zat vol gevaren en avontuur. Later las ik ook Hasse Simonsdochter, wat misschien Thea’s sterkste roman is.

Signerend in het Archeon.

Veel later werkte ik mee aan de verfilming van Kruistocht in Spijkerbroek die in 2006 uitkwam. Ik heb het boek toen drie keer na elkaar gelezen en puzzelde met collega Chris Craps uit hoe we dat epische verhaal in twee uur konden vatten. De uiteindelijke film week hier en daar af van ons scenario maar dat gebeurt nu eenmaal.

Ik heb Thea een keer bijna ontmoet op de boekenbeurs in 2003. Ze signeerde toen haar boeken. Er stond een lange rij kinderen met een boek onder de arm die op een handtekening van hun favoriete schrijfster aan het wachten waren. Ik durfde er niet tussenkomen en hoopte dat ik haar wel zou ontmoeten bij de première van de film. Maar niet veel later, nog voor de film was afgewerkt, overleed ze. Ik had haar graag willen vertellen dat ik van haar boeken hield.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: